Filters

Album van de week

Met artiestennaam Robert Weston timmert Robert Jan van Hoogdalem al geruime tijd aan de weg. Na muziek maken met o.a. de Asser band Asman en countryband the Ramblin’ Boots, sorteerde Weston verder voor op de weg die hem onverbiddelijk naar Nashville zou voeren. Je droom najagen en daar in het hart van de country muziek  je album opnemen, dat is echt ‘a dream come true’ Robert Weston. Met een kickstarterproject verzamelde hij het geld dat nodig was om deze droom te bekostigen. 

Al een maandje uit dit nieuwe album van Ryan Bingham. Een album dat verschijnt na een scheiding en een huwelijk van 12 jaar met Anna Axster. Dat geeft dit album een wat donkerder tintje maar toch ook een opgefriste sound. Ryan Bingham stal ons aller hart met z’n verpletterende plaat ‘Mescalito’ (verplichtte kost voor ELKE rootsliefhebber)  en we zagen hem al vele malen live in Amsterdam (Paradiso, Tolhuistuin, Melkweg). Magisch blijft die onverwoestbaar gave stem die door whiskey z’n karakter kreeg, rauw en geladen met emotie.

Na 7 weken van radiostilte was het wel weer eens tijd om de draad op te pakken, het schrijven van een recensie. Al weken draaide ik in de vakantie periode een album met ingetogen regelmaat, zodat ik er steeds weer naar uitkeek (in mijn geval naar hunkerde) naar het moment van draaien en beluisteren.

Wie (her)kent hem niet, die fraaie stem van Marcel Kapteijn. Met Ten Sharp en met name door de internationale hit ‘You’ kent iedereen die de jaren ’90 bewust meemaakte, deze stem. Hij lijkt een beetje onder de radar te opereren want ondanks het feit dat hij met enige regelmaat een (digitaal) album aflevert, was het al lang geleden dat ik een cd van hem in de muzikale klauwen had.

Het blijft een bijzonder gegeven om de muzikale ontwikkeling van zo dichtbij te kunnen volgen als die van Sander en Arnout Brinks, inderdaad de mannen van Tangarine. Onze oud-collega Karolien introduceerde hun muziek al vroeg in de zero’s bij ons met een eigen beheer cd-r. Vorig jaar nog werden we verrast met de 7 songs tellende EP ‘You’ en nu ligt er sinds het TT weekend hun nieuwe album ‘Blank Cassette’ in de winkel. In Zwolle organiseerden de mannen zelfs een release-weekend met ultiem zomerweer.

Met haar vorige album ‘Look Up Child’ maakte Lauren Daigle wereldwijd flinke indruk. De single ‘You Say’ werd een monsterhit (inmiddels bijna een half miljard keer gestreamd en stond ze maar liefst 100 weken op #1 in Billboards Hot Christian songs). Haar live concerten maakten indruk op me en waren supertof om te zien, we hebben het over het jaar 2018/19. Nu in 2023 staat Taylor Swift met 7 albums bij de bovenste 30 van de Billboard Top 200 album-chart en komt Lauren daar bescheiden op #21 binnen.

In de Jaren 90 van de vorige eeuw groeide de sectie met Ierse muziek en folk als kool in onze bakken. Een ongekende bloei met grote mainstream namen als Clannad, Enya, Mary Black, Aoife Ni Phearraigh die een hele trits zangers maar vooral zangeressen in hun slipstream meenamen en op ons los lieten. Het fenomeen Riverdance overspoelde de hele wereld met een Ierse golf van muziek en de Celtic Myste cd’s waren niet aan te slepen. Ook de meer folk gerichte albums profiteerden van deze bloei.

Edwin Jongedijk is een muzikant die niet stilzit. Naast z’n solo werk (in het Gronings) en het super trio dat hij vormt met de Troebadoers, heeft hij (sinds?) een nieuwe band: Sunken Lands. Over de totstandkoming van deze band, laat ik me graag nog eens bijpraten. Ze timmeren al lekker aan de weg getuige de opnames van Rtv Drenthe’s Djammen (His Old Tattoo en We Take It For Granted). Daarom richt ik me graag op de muziek.

Het vorige album van Tim Grimm was een formidabel schot in de roos, hoe zou dit nieuwe album vallen? Ik had wat aarzeling na een eerste beluistering, maar een keelontsteking bood soelaas. Daardoor zat ik wat ruimer in de tijd en werd ik beste maatjes met de repeat-knop.

Soms heb je van die albums die je met hun eerste indruk van je sokken blazen (Ryan Bingham, Israel Nash Gripka, Michael McDermott, Chris Stapleton). Dit is er weer zo’n eentje, Chris Canterbury. Je hoort z’n stem en denkt, hè….heb ik hier de nieuwe Chris Stapleton gemist?