Filters

Marcel Kapteijn – Wandering Soul

Wie (her)kent hem niet, die fraaie stem van Marcel Kapteijn. Met Ten Sharp en met name door de internationale hit ‘You’ kent iedereen die de jaren ’90 bewust meemaakte, deze stem. Hij lijkt een beetje onder de radar te opereren want ondanks het feit dat hij met enige regelmaat een (digitaal) album aflevert, was het al lang geleden dat ik een cd van hem in de muzikale klauwen had.

Maar nu heb ik het album ‘Wandering Soul’ in m’n handen en dat voelt als een warm bad. ‘River of Gold’ heeft een zwierige vakantie-melodie waarin harten elk hun eigen kant op gaan ondanks de vele baantjes die ze samen zwommen in deze nu melancholische ‘River of Gold’. In ‘Echo Park’ wordt deze stemming doorgetrokken in een aangenaam fraaie melodie, een laatste strandwandeling met slechts herinneringen als gezelschap.

Het leven van je leven als een reis vind z’n weg in songs als ‘Train to Oblivion’ en ‘Gravel Road’ waar op menig station dat dan weer een (ongewenste) wending neemt. Maar gewoon genieten van het moment wordt gelukkig  ook gedaan in het muzikaal erg lekkere  ‘Wild Wild West’. Heel verrassend is het ‘Where The Crawdads Sing’ (daarmee kon een band als Company of Strangers ook zo mee verrassen).

In de songs (allen geschreven door Peter de Wijn) wordt veel terug gekeken. Ze zouden ook zo door iemand als Paul Carrack gezongen kunnen worden. Lekker dat western begin van ‘Once Upon A Town’ dat ook een fijn vakantiegevoel, of heb ik het daar zelf aan toe? Mooi hoe Marcel die song ‘Palm Trees’ brengt over iemand die in het leven weinig mee had zitten. ‘Muddy Waters’ is een song over het houden van je focus en heeft een Schotse vibe aan het muzikale roer. Nog zo’n song met focus is ‘Eyes On The Road’. Het is daarmee een album dat duidelijk solliciteert om als tomtom meegenomen te worden op je vakantie.

Het album sluit af met een klein liedje ‘Time Looks Good On You’ met slechts een Hammond en Marcel, toch nog samen op vakantie. Fijne verrassing dit plaatje!

(GJG 8,7)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan