Filters

Traveling man - Maurice van Hoek (Dox Records)

Met ‘Traveling man’ levert Maurice van Hoek z’n tweede album af.  Zijn debuutalbum, ‘Live forevermore’, maakte flinke indruk op mij samen met de optredens in de Amer als o.a. side-kick van Douwe Bob. Maurice heeft bij ons in de winkel opgetreden met de Popronde, een mooie oktober-podium voor aanstormend talent. Nou mensen, ik u melden dat Maurice van Hoek dat stadium van aanstormend talent wel achter zich heeft gelaten met dit prachtige album!

Heerlijk die losse vibe in het eerste nummer ‘Traveling man’. De bries van de Amerikaanse westkust blaast je hier, al zittend in je gehuurde auto met open dak, om de oren. Mooie harmonieën in zang en lekker gitaarwerk en zelfs een viool en een onstuimig hart dat z’n eigen hart volgt. Hoe kun je ook anders als muzikant, je hart volgen. ‘Tired of running’ is een mooie speurtocht naar wat je nou echt wilt en het maken van keuzes. Als je dan zo’n dilemma giet in een song vol lucht en met het vrijheidsgevoel van The Eagles, komt het met die keuze wel goed. En als je dan de vrouw van je dromen meekrijgt in ‘What the heart desires’(Will you join, will you follow me) durf je muzikaal ook buiten je comfortzone te stappen met een pittige song.

Deksels dilemma in ‘Losing my mind’ maar wat wordt daar heerlijk muziek gemaakt met een subtiele surfgitaar, hammondorgel. Het valt me op dat Maurice zichzelf meer in de zang durft te geven. Met ‘Darlene’ horen we een heerlijke traditionele country-ballad. Alsof een song van 50 jaar geleden is afgestoft en eindelijk op plaat is gezet. Dan krijgen we die geweldige muzikale uitspatting van ‘Take me as your man’. Wat een prachtige slepende opbouw heeft deze song vol met emotionele urgentie. Wat doe je als het er ècht om gaat als je op de crossroad staat? Dan schrijf je zo’n weergaloze song als deze, prachtige ook dat shot soulvolle stemmen op het eind, love it!

‘Just a fool’ geeft met z’n rock ‘n roll bite een lekkere boost aan dit album, live zullen Maurice en z’n band hier ongetwijfeld lekker op los gaan..en terecht! De meeste nummers gaan over beweging, on the road of in het liefdesleven. Lekker loom 1970’s gevoel in ‘Give it a try’, of je het lef hebt om je dromen na te jagen en daarmee wellicht de veilige luxe achter je te laten. Knap hoe Maurice het dna van de muziek van John Mayer weet om te buigen naar z’n eigen in ‘Time of need’. Dat volgens mij over het dilemma’s van het najagen van je muzikale dromen gaat vs. degenen die achter blijven en wat dat weer met jou doet.

Soms moet ik denken aan die geweldige singer-songwriter Jude Cole, denk niet dat er veel mensen zijn die deze ras-muzikant nog kennen. Een song als ‘Love for the heart’ had zo op één van z’n albums gepast. Een prachtige song die jezelf mag ontdekken. ‘Hot & burning days’ is een song dat geen begin of einde lijkt te hebben, beetje als een mantra van de zoekende muzikant, is dit wat ik doe de juiste weg?

Duidelijk is dat het reizen door de USA een prachtige blauwprint in z’n muziek heeft achter gelaten en dat Maurice z’n eigen muzikale pad wel gevonden heeft. Dus blijf ook ‘on the road’ Maurice en laat je inspireren. Want dat levert een mooie slow-burner op, dit muzikaal prachtig verzorgde album, dat moeiteloos schakelt tussen westcoast-pop, country en rock ‘n soul. Luistert en zegt het voort! (GJG 9,0)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan