Filters

Tim Akkerman & The Ivy League – Silver Linings

Tim Akkerman is een zanger die op mijn onvoorwaardelijke sympathie kan rekenen als muzikant. Ik was ook verrast toen totaal onaangekondigd zijn nieuwe album werd uitgebracht in december. Dat het best met wat tromgeroffel gemogen! Door crowd-funding was hij in staat om samen met z’n band the Ivy League dit album op te nemen. Hij moest, net als zoveel collega’s , een complete tour afzeggen in het najaar van 2021. Dat gaat je als muzikant niet in kouwe kleren zitten.

Toen ik in december dit album uit de Bertus doos trok ging ie ook direct onze cd-speler in en wat werd in blij, ondanks het feit dat wij als winkel ook weer een lock-down in gingen. Wat een fijne plaat is dit geworden! Dit album is een infuus van hoop en moed om vol te houden. In ‘Hold On’ wordt niet met lege woorden gegooid maar voel je menselijke warmte en de spirit en het muzikale dna van niemand minder dan Bruce Springsteen, wat een gave song!
‘Silver Linings’ daagt uit om jezelf opnieuw uit te vinden en de bron van die energie in jezelf aan te boren. Klinkt misschien zweverig maar dit gewoon een dijk van een rocksong met electronische randjes. Prachtige akoestische ballad ‘Undiscovered Land’ waarin Tim je aan de hand neemt in deze zoektocht die the Ivy League vol avondrood inkleurt. 

En dan de song waar ik echt al weken van in extase raak, ‘Light Up the Shadowlands’. Een opzwepend song over volhouden en licht aan het eind van de (corona) tunnel. Of dit nou over je vrouw, je beste vriend of medemens gaat…”let my arms be your strength / ‘my arms can carry your burdens”. Een song als een eeuwige muzikale energie bron. Het energieke ‘Heads Up’ heeft die fijne vibe die de song ‘Diamonds’ van the Boxer Rebellion ook heeft, gaspedaal diep intrappend in een muzikaal uitdagende nachtelijke rit.

‘In My Arms’ is zo’n fraaie ingetogen song waarin Tim’s stem echt binnenkomt. Terugkijkend en verlangen naar beter tijden samen met z’n lief. Die liefde strijd in reflectie en een meeslepende muzikale draaikolk in het verrassende ‘Not Enough’. Met ‘The Road’ excelleert Tim in een breed uitwaaierende ballade die zo van de hand van Bruce Springsteen kunnen zijn. Een gave song over de worsteling van een man waar piano voor het licht onderweg zorgt.

De band Kensington moet op zoek naar een andere zanger. Als je de song ‘Won’t Let You Down’ klinkt dit als een open sollicitatie naar die functie. Die Tim heeft wat in z’n mars maar zal z’n Ivy League trouw blijven want dat is toch z’n eigen E Street Band. ‘Free Loving’ is zo’n ijzersterke meeslepende song met een mooie tekst. De staat van het huis en de liefde hierin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in deze meeslepende prachtsong, wat een klasbak!

Laatste song ‘Depart’ is een openhartige, sferische uitsmijter. Een soort van ‘Testament’ zoals Bram Vermeulen ooit zong. Tim heeft een pittige tijd doorstaan en verwoordt deze rake song. Met hun album ‘Silver Linings’ hebben Tim en z’n mannen misschien wel beste werk tot dusver gemaakt. Tijd om daar de beugels voor los te trekken en te proosten op het leven en 2022 een ferme schop onder z’n muzikale hol te verkopen. Kom maar op!

(GJG 10,0)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan