Filters

Shawn Mullins – Beneath The Velvet Sun

Soms is het prettig om weer eens een oude vriend uit je cd-rek te vissen. Shawn Mullins is een singer songwriter die zich meestal uitleeft met rootsy albums. Echter met deze plaat uit 2000 had hij de afslag pop genomen.

Lullaby

Heerlijk om deze weer eens terug te horen. Het album hiervoor gaf hem de doorbraak met de de hit ‘Lullaby’,  waarin hij met z’n mooie pratend-zingende stem overtuigde. Sony Music gaf hem met de opvolger hiervan de ruimte om zich verder uit te leven. Met  ‘Up all night’ start deze plaat met smart de ingrediënten die ook ‘Lullaby’ zo liet smaken, groots refrein, New Orleans piano vibe en die magistrale vertelstem.
De hit ‘Everywhere I go’ vind ik nog steeds een geweldig nummer, je moet haast wel meezingen, pure hitpower! Net als ‘Somethin’ to believe in’ (met Shawn Colvin) dat met z’n pakkende refrein direct je aandacht pakt, lekker! Hij houdt mooi de balans tussen pop en de rootsy songs. ‘Yellow dog song’ en ‘Lonesome I know you to well’ zijn rootsy, de laatste van de twee haast country. Ook is de invloed van iemand als Elton John in het fraaie ‘We run’ voelbaar. Mooi dat Shawn de ruimte gepakt heeft om dingen te doen die met een kleiner budget zeker niet mogelijk waren. Hij stoeit speels en gedoseerd met hiphop ritmes (‘North on 95’) en violen.
Dit album is een blauwdruk voor het latere succes van iemand als Gavin DeGraw. Na dit album keerde Shawn weer op het roots-pad terug. Jarenlang was deze cd niet meer te koop, maar sinds vorige week is ie weer te vinden in onze bakken, want deze is opnieuw uitgebracht op het Music-on-cd label, met twee bonus tracks (‘Lullaby’ akoestisch en de Elton John cover ‘Border song’). Een goede reden om weer eens bij ons binnen te vallen! (GJG 8,8)
[video://www.youtube.com/embed/hG9C0VwruXE]

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan