Filters

Royal Wood – The Burning Bright

Toen ik het album The Burning Bright van Royal Wood afhandig maakte van Jos de cd-dealer was ik flink in m’n nopjes, ik had een heerlijk album gescoord! Dat eerste nummer ‘(I love you still) I always will’ is wat mij betreft één van de tofste songs van het jaar! Een schitterende atmosferische melodie die je maar niet los laat. Heerlijk zo’n ambachtelijke liedjessmid die zich al op jonge leeftijd allerlei muziekinstrumenten eigen maakt en telkens weer gretig is naar de volgende stap in z’n muzikale ontwikkeling. En dan op de proppen komen met dit juweeltje… Klasse!

Met invloeden van Justin Currie, Rufus Wainwright en Elton John kun je heel wat kanten op. De laatste jaren focust Royal zich meer op de songs en liet hij de extravaganza voor wat het was… Als een John Fullbright weet hij me heel aangenaam te verrassen met ijzersterke songs. De stem zal voor sommige een kleine hindernis vormen, maar de melodieën zijn zo onweerstaanbaar, dat ze je over elk obstakel heen trekken. Op tempo met ‘Run away’ en ‘White flag (een geheide hit!)’.
Z’n huwelijk strandde begin dit jaar en dat inspireerde een aantal mooie introverte songs zoals in het mooie ‘I wish you well’ en het ontroerende ‘Pretty one’. ‘On your body’ is een geweldig nummer, mooie muziek met een prachtige tekst over ontluikende nieuwe liefde. ‘I’m afraid’ is een mooie breakup-ballade met het verrassende geluid van een trombone en Rose Cousins sidekick vocals. Het fascinerende ‘Promises’ dat je muzikaal aangenaam verrast met… Dat ga jezelf maar checken, deze song met een bijzondere vibe.
Op 10 oktober stond ie nog in Paradiso, gemist helaas. Volgend jaar graag op Take Root, deze man, of lekker cosy in de Amer, I’ll be there!! (GJG 8,9)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan