Filters

Rosa Negra – Fado Mutante (Music & words)

Er was een tijd dat fado muziek erg populair was in ons land. Die populariteit is weer wat terug gezakt. Toch duiken er momenteel weer mooie cd’s op in dit genre, zoals Rosa Negra. Ze geven het genre een aangename twist.

Rosa Negra is gedurfd

Wat ik persoonlijk erg mooi vind is dat de stem niet door merg en been snijdt. De stem van zanger Jonas klinkt gewoon erg aangenaam, Zuid Amerikaans maar ook Arabische. En dan is er nog de schitterende begeleiding die dit album prachtig inkleurt met de juiste sfeer en muzikaliteit… gedurfd en divers bovendien.

Mooi ingetogen

Het eerste nummer is mooi ingetogen en de melancholie zweeft zo je hart binnen. Op titelsong “Fado mutante” waan je je ergens in een Arabische café waar net een mysterieuze dame/heer binnen wandelt (“Fado mutante”). “ Doordat de meeste van ons weinig van de tekst kunnen maken, kunnen sfeer en melodie juist onze oren masseren, zoals in het meeslepende “No sitio do coracao”. De traditionele fado is qua stem misschien ver te zoeken, toch weet Rosa Negra door goed te combineren, zoals “Entre sombras..” waarin jazz elementen aanschuiven, het fado gevoel vast te houden.

Het avontuur dat Nosa Negra heet

Zeg nou zelf, als een klarinet op de eerste tonen van “Fado do avesso” je naar binnen wenkt, dan loop je toch naar binnen om kennis te maken met rest van de song. Maar net als met vakantie hangt het van je eigen lef en durf af wat je ontdekt.
Dus wordt het veilig loungen op het strand of durf je verder te zoeken en te graven in het avontuur dat Rosa Negra heet?!

(GJG 8,8)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan