Filters

Robert Vaughn – And the Dead River Angels

In 1995 maakte ik kennis met een cd die je nu als een rasechte americana classic zou benoemen. Door stom toeval ontdekte ik dit pareltje destijds: Robert Vaughn – And the Dead River Angels. Ik verkocht er eentje aan Tieme van de Witte Bal en hield de ander voor mezelf.

Na verloop van tijd sleet ie diep naar binnen, net zoals de Colorado rivier dat bij de Grand Canyon deed. Robert Vaughn’s cd, van wie de stem doet denken aan Frank Carillo, Willy Deville of Steve Forbert, veroverde een plek diep in mijn muzikale hart, pal naast Ryan Bingham’s album “Mescalito”.
Als een droge wind blaast deze muziek je over de Amerikaanse prairies, af en toe blijf je haken achter de werkelijk prachtigste songs, totaal los van welke songstructuren dan ook. Rauw, puur en dynamisch vakmanschap, zijn de elementen deze magische trip. Een oogverblindende dame inspireerde ongetwijfeld “You could be mine”. De mooiste america song uit de jaren 90. Ik heb nog nooit zo’n piano gedreven rootssong gehoord, echt fenomenaal mooi !!! Ruim 6 minuten waan je je echt even weg uit deze wereld, in een fantastische song zoals ze maar zelden gemaakt worden. Het waanzinnig intro van de pure vrijheid van losgeslagen paarden op de prairie neemt je mee naar hunkering die je voelt als je iemand, waarop je stapelgek bent (geweest), weer ziet. De vlam die hier in de pan slaat laat de liefde (opnieuw) hoog oplaaien.
Het zal je niet verbazen dat deze in mijn top 5 allertijden staat. Maar er is meer moois, songs als “River queen” en “River of love” vegen de straat aan met al dat geneuzel wat we de laatste jaren iets te vaak horen in de americana scene, hier draait het om passie en muzikaliteit. Er staan ook fraaie ingetogen songs op met Mexicaanse vibe zoals “4th of July” en het schitterende “Heart to stone” of het schitterende maar droevige New Orleans gevoel van “Heartbreak & ecstasy”.
Ruim 15 jaar ontbrak deze cd op onze afdeling, en nu is ie er weer !!! En geloof me, het is echt een geweldige kick nu ik daar eindelijk de liefhebbers mee kan verrassen met dit tijdloze album. Daar zitten opvallend veel dames bij. Ik hoop dat deze vlam opnieuw flink mag branden!(GJG 10,0)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan