Filters

Rich Wyman – Live From The Heart (New Road Music)

In een intieme setting van een vleugel en een bijna muisstil publiek, ontlaadde in 2002 de Amerikaan Rich Wyman zich na alle hectiek van nonstop optreden tijdens de Wintergames in Salt Lake City. Duizende mensen kennen Rich Wyman vooral van dit soort intense optredens in diverse cafés, kroegen en theaters (en in de voorprogramma’s van o.a. Ilse deLange) die ons land telt.

Indrukwekkend optreden

Dit in Nederland opgenomen album begint met “Not For The Money” wat destijds live veel gespeeld werd. De song “Sing To Me Angel” openende voor menigeen de ogen met een indrukwekkend optreden bij Barend en van Dorp in 2002. De volgende dag had Rich Wyman er een groot aantal liefhebbers bij en vlogen de cd’s de deur uit.
De nummers “Canyon Walls” en “Incredible Day” zijn intense nummers met heftige thema’s (scheiding ouders en vriend in coma) Hier staan ze met een emotionele lading op cd. Beide zijn afkomstig van het vervallen debuut album “Just Might Make It”. Publieksfavoriet “Romeo And Juliet” mocht natuurlijk niet ontbreken. Ik heb nog nooit een concert meegemaakt dat hij deze Dire Straits song niet speelde. In deze uitvoering klinkt ie wat ingetogener dan ik van hem gewend ben.

Rich Wyman weet van de relatieproblematiek

“The Water Song” wordt subliem uitgevoerd. Een instrumentaal nummer met veel variatie, power en nuance, een echte Rich Wyman classic. “This Liaison” is een powerballad waar Rich Wyman patent op heeft. Deze prachtige melodie werd gekoppeld aan een gedicht van Jane Marvin, met een fraai resultaat. Hierin staat de relatieproblematiek centraal. De kanjers “Fatherless Child” en “Even The Dog Knows” staan gekerfd op mijn harde schijf, soul-searching met hoofdletter S. Het zijn songs waar je kracht uit kunt halen.

Gedreven Zanger

De hit “So What!” lijkt de logische grande finale. Die wordt echter nog gevolgd door de breath-taker “Daddy’s Home”. Werkelijk een prachtige pianoparel met indringende tekst uit de Rich Wyman top 10 allertijden, echt kippenvel!
Met dit album horen we een gedreven zanger die zich bloot geeft en daardoor tot het hart van de muziekliefhebbers weet door te dringen.

(GJG 9,5)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan