Filters

Recensie the Westies - Six on the out

Album: The Westies – Six on the out (Pauper Sky Music)

Menigeen heeft het al in z’n agenda staan, 3 november 2018, Take Root festival Groningen. Twee van de namen die daar optreden zijn Michael McDermott en Heather Horton, zij vormen samen de spil van the Westies. Dit album ‘Six on the out’ werd uitgebracht in het jaar 2016 maar bleef door mij aanvankelijk onopgemerkt. Een rare speling van het lot want in dat zelfde jaar bracht Michael McDermott ook zijn album ‘Willow springs’ uit. Met ‘Willow springs’ ontdekte ik Michael McDermott en dook daarmee gretig op z’n vorige werk. Niet wetende dat hij ook samen met z’n vrouw Heather in the Westies zat! ‘Willow springs’ groeide voor mij uit tot één van de tofste americana albums allertijden.

Dat kwartje viel uiteindelijk later dat jaar wel want ‘Six on the out’ is net als ‘Willow springs’ een topper in z’n genre. Alles zit er in: Passie en bevlogen songs, prachtige melodieën, gave ballads gecombineerd met heerlijke uptempo nummers. Dan kun je mij bij elkaar vegen want zó hoor ik een rootsalbum graag! Binnen the Westies is het vooral Michael die het voortouw neemt in de zang. ‘If I had a gun’ is een bezwerende song over een bar waar je beter geen voet in kunt zetten en een man met een antenne voor andermans problemen op zoek naar een gun. McDermott zingt over de gewone man, zwervers, kleine criminelen, mensen die in de verdrukking zitten zoals in‘Pauper’s sky’. Of over een man die net uit de gevangenis komt in ‘Parolee’(met fraaie backing vocals van Heather)

Wat mij zo aanspreekt is de betrokkenheid van Michael met de zaken waarover hij zingt. De Ierse vibe in ‘The gang’s all here’ met de spijker op z’n kop: “It’s not the trouble, it’s surviving the struggle, that gives our lives meaning and worth”. En dan Heather, die vocaal loopt te stralen in het sensuele ‘Like u used to’,  een nummer vol hunkering naar hoe de liefde was en de wil om dat terug te halen, wat een prachtsong! Mooi hoe Heather en Michael elkaar gevonden hebben, luister maar naar het opzwepende  ‘Everything is all I want for you’.

‘Henry Mccarty’ is één van m’n favoriete songs, met z’n husky stem zingt Michael het relaas van een Irish-American outlaw, Billy the kid, een fenomenale song, prachtig sferisch en en een machtig refrein. Opzwepend (‘Santa Fe’), kijken in de ziel (‘Once upon a time’) of een hoopvolle handreiking (‘This I know’), the Westies nemen je aan de hand met hun prachtige songs. Het laatste nummer ‘(I hear)Sirens’ grijpt je echt bij de keel met z’n prachtige gitaarspel en die betoverende melodie die je door een verhaal loodst vol hoop en tragiek, wat een klasbak! Zou mooi zijn als Heather binnen the Westies nog wat meer zang krijgt naast haar vioolspel. Ook de rest van de muzikanten (o.a. Ian Fitchuk, Lex PriceVerder en Will Kimbrough) zijn essentieel voor deze band. Ik kan alleen maar een diepe buiging maken voor hun tweede en prachtige rootsalbum ‘Six on the out’, aangenaam the Westies! (GJG 9,9)

 

1.If I had a gun

2.Pauper’s sky

3.Parolee

4.The gang’s all here

5.Like you used to

6.Everything is all I want for you

7.Henry McCarty

8.Santa Fe

9.Once upon a time

10.This I know

11.Sirens

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan