Filters

The New Shining – Stripped/Full Circle (Eigen Beheer)

Deze week een dubbel-cd van The New Shining. Dit album bestaat uit een akoestische kant (Stripped) en een rock kant (Full circle). Deze week aandacht voor de Stripped kant, volgende week de andere. Redelijk uniek in deze rubriek!
Robert Jan van Asman had me al eens op het spoor gezet van deze band. Hun huidige single “Can’t Make Up My Mind” maakt veel indruk op de diverse radiostations (bedankt Giel en Gerard !!) en zorgde ineens voor een vraagexplosie bij ons in de winkel.

Het onbekende in met The New Shining

Hun vorige werk bestaat uit het steviger werk. Voor dit album trok zanger Nax het putdeksel van z’n ziel en dook zonder extra zuurstof het onbekende in. Daar hou ik nou van, mensen die hun ziel durven bloot te leggen en hun bakens verzetten. Hij kwam weer boven water met een beste “vangst”… zo’n 90 songs vloeiden eruit z’n pen. Vijftien belandden er op de cd Stripped.
Opvallend zijn de prachtige harmonie-stemmen en muzikaal weven o.a. violen, gitaren en cello een prachtig wandkleed dat verweerd is door de sporen van het leven. Denk aan Snow Patrol of Racoon maar dan in een unplugged setting. “Breaking The Spell” is prachtig melancholisch met sfeer en muzikaal verrassend van opbouw. Deze mannen hebben een goed gevoel voor melodie, luister maar eens naar “Close to home”.

Soul-searching

Veel soul-searching, dat zijn teksten waar je wat mee kunt vanwege (h)erkenning of die eye-opener. Ze zijn allemaal terug te vinden op deze heerlijke cd. Nax zingt een hoop sores van zich af maar waakt ervoor dat je als luisteraar direct een depressie in vliegt.
Het nummer “Hello Again” toont lef: Zanger Xander Stok pleegde zo’n 15 jaar geleden (hij was toen 17 jaar) bijna zelfmoord, maar de muziek trok zijn voet tijdig uit die val, maar het gevecht sluimert nog steeds. “Never Ending Story” is een gedreven aanklacht tegen de waanzin van oorlog en doorgeslagen geloof, en er schuilt nog een hit in ook. Voor iedereen die gebukt gaat onder zijn of haar rugzak, is de song “Quiet” een prachtige opsteker! “Above The Storm” en “Without You” zijn 2 fraaie tussenstops tijdens deze verrassende akoestische reis.
Lef loont, dus kom snel naar jouw muzikale reisbureau voor deze last minute trip! Volgende week Full Circle dus!

(GJG 8,9)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan