Filters

Mozaïek - Boombox media presenteert

Één van de dingen die je van je platenboer mag verwachten is dat hij ook oog heeft voor lokale muziek. Ik maakte de afgelopen jaren kennis met Gert Jan Naber die als hiphop liefhebber mij attendeerde op dit project van Boombox Media. Boombox is een platenlabel uit Assen die een groep talentvolle mannen bij elkaar bracht en ze een week muzikaal los liet gaan in een huisje dat ze huurden in Friesland. Sendeep is één van de stuwende krachten die de muziek van deze gasten, die variëren in leeftijd van 20 tot 40, samen bundelde. Samen chillen, eten koken, een werkvakantie en met iets heel tofs bezig zijn... je eigen muziek maken!
 
Dat hiphop een belangrijk deel van hun sound is zal je niet verbazen, maar er is meer dan dat. Sendeep trapt samen met Colin af met sirenes en strakke ritmes en verschillende diepe lagen muziek waar Sendeep z'n rhymes op los laat. De tweede track 'Uulgh!' heeft een hele vette bass (die klapt ècht uit je boxen) die als een hartslag het pad voor de lome raps geeft. Aparte bleeps en percussie geven dit nummer iets hypnotiserend en naast de rap gebruikt Sendeep z'n stem ook nog als soundeffect.
 
Wat ik nou zo gaaf aan dit project/mixtape vind is de diversiteit ervan. Het derde nummer heeft zo'n lekkere piano vibe uit de R 'n B van de vroege jaren 90, Jeremy-M is de man achter dit nummer en heeft ze zo te horen goed geabsorbeerd. Hij maakt daar een gaaf instrumentaal nummer van dat halverwege lekker met het ritme durft te stoeien. Sendeep zingt in 'Voor Altijd' met z'n softe focus er weer eens lekker ritmisch op los. Een snufje zang met een vocoder geeft het net even een andere bite van deze ladies man (ik moet af en toe aan onze pionier LL Cool J denken). Stoeien met een piano-percussie doet Sil op 'Stilte' en in de tekst mag persoonlijke bagage mee.
 
Sendeep zorgt voor reflectie in 'Tot Ik Daar Ben' dat verrassend ingekleurd wordt. Ingetogen en met effecten, tof zo'n MC die niet alleen stoer rapt maar ook naar binnen durft te kijken. 'Dichter Bij Mezelf' is een vette track met een heerlijke groove, 3 verschillende rappers met dezelfde wens, 'Dichter Bij Mezelf' wat ze je dan ook nog eens op meer wijzen uitleggen. Ze verhalen relaxt hun verhaal en laten de pen spreken. Het instrumentale 'Mozaïek' vind ik een heel tof nummer, het begint dromerig en gaandeweg komen daar lekkere ritmes bij met fraaie spanning. Zou zó op een Jungle by Night album kunnen staan. 'Turn Up' is party-time en een mannenavond uit met een muzikale retro-touch, lekker stoom afblazen!
 
Afsluiter 'Meer van Jou' is een nummer dat mij vanaf het begin wist te raken, vooral door een gebeurtenis in september vorig jaar. Het heeft met z'n softe synths werkelijk een prachtige sfeer en een subtiel ritme, met de rhymes van Sendeep over z'n lief. Dit samen is echt magistraal, wat mij betreft een singer-songwriter ding, mensen in je ziel laten kijken. Voor mij heeft deze song nog een diepere laag. Ik kijk vanuit het perspectief als vader naar het leven van onze kinderen waarvoor je alles doet en waar je graag meer van mee zou willen maken. Het is prachtig van opbouw met een heel tof eind. 'Meer van Jou' heeft voor mij dus meer dimensies.
 
Het artwork verdient nog even een aparte vermelding, daar heeft Gert Jan Naber iets heel bijzonders van gemaakt wat alleen zichtbaar is bij de cd! Tof ook dat Robbert van Rtv Drenthe er in het muziekprogramma Djammen er een item van maakte. Ze zijn goed bezig die mannen van Boombox, ben benieuwd hoe dit vervolgd wordt. (GJG: 8,8 / 21 februari 2019)
 

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan