Filters

Monnikenwerk van vrolijke lijstjesgek Gert Jan Gjaltema

Een stortvloed van artiestennamen en albumtitels. Raak met Gert Jan Gjaltema in gesprek over muziek en je kan het schudden. No way dat je ertussen komt. Het enthousiasme spat er van af, luisteren naar hem is een feestje. Een muzikale achtbaan die je meevoert op een trip van nieuw naar oud, van blues naar rock, van aanrader naar tegenvaller. En dat allemaal door De Lijst, de albumlijst met 250 titels.

De Lijst van Gert Jan Gjaltema

Sinds vijf jaar stelt Gjaltema (47) deze top jaarlijks met veel geduld samen uit de voorkeuren van de klantenkring van de cd-winkel in Vanderveen in Assen, waar hij al 26 jaar werkt. “Monnikenwerk”, zegt hij vrolijk.
De nieuwste van 2012 ligt sinds kort in stapels op de toonbank. Hij was wat laat dit jaar, maar dat ziet Gjaltema als een voordeel. In tegenstelling tot muziekbladen kan hij november en december nog meetellen. Officieel is het een Top 250. Op het A4-tje staan echter maar 165 albums. “Meer paste er niet op”, legt Gjaltema uit. “Ik heb tegen de drukker gezegd: zie maar hoe ver je komt.”

Een echte informatiebron

De lijst (binnenkort ook compleet op Facebook) is leuk voor de 600 à 700 deelnemers om te kijken of hun favoriet het gehaald heeft, maar ook voor de klant die muziektips zoekt, weet Gjaltema. Onbekende namen als Phanton Limb, en The Xx vind je er op. “Ik ben lijstjesgek. In alle bladen zoek ik ze op. Billboard Magazine, de blueslijsten, countrylijsten, jazzlijsten top 40-lijstjes, alles bekijk ik. Net als Gerad Ekdom, dat is ook een lijstjesman. Het is ook een informatiebron hè, zo’n lijst. Je weet, dat is Bruce.” Gjaltema wijst naar de nummer 1 op het vel: Wrecking Ball van Bruce Springsteen.

Opvallend veel singer-songwriters

“Maar de naam van het neefje of het achterneefje van Bruce zou je niets zeggen. Terwijl dat best heel mooi kan zijn.” In dit verband noemt hij Rich Wyman. Op de Vanderveen-lijst derde, maar bij het grotere publiek minder bekend. “Ik zag hem in 1999 live bij de Koppelpaarden. Rauwe strot mooie ballads.”
Opvallend is het grote aantal albums van singer-songwriters op de lijst. “Het pas bij Drenthe. We hebben veel kleine zalen, Whispers, De Witte Bal, De Amers, en geen studenten.”
Als Bruce Springsteen 10 minuten zou optreden bij de cd-afdeling, dan zou Gjaltema hem een cd van Daniël Lohues en Tangarine in de hand drukken. En van Cuby natuurlijk. “Take it Away.”

Top 10

  1. Bruce Springsteen – Wrecking ball
  2. Bob Dylan – Tempest
  3. Rich Wyman – Good Company
  4. Mumford and sons – Babel
  5. Shinedown – Amaryllis
  6. Blaudzun – Heavy Flowers
  7. Phanton Limb – The Pines
  8. John Mayer – Born and Raised
  9. Beth Hart – Bang Bang Boom Boom
  10. Ryan Bingham – Tomorrowland
Anoniem