Filters

Michael McDermott – St. Paul’s Boulevard (Coast to Coast)

Michael McDermott is een artiest die me zwaar aan het hart gaat. Sinds ik hem ontdekte met dat weergaloze album ‘Willow Springs’ ben ik hooked zo als dat heet. Een zanger met hart op de tong, sociaal bevlogen, muzikaal onweerstaanbare melodieën en ook nog in het echt een sympathieke gast die geregeld optreedt in de kleinere zalen van het circuit. Dit jongere ‘broertje’ van Bruce Springsteen is een fijne singer-songwriter die pittig durft te rocken maar je ook genadeloos in pakt met een kleine song.

‘Where the Light Gets in’ is de opzwepende start met heerlijke gitaren, enthousiast toetsenwerk en een pleister op het hart dat wat pittige (corona) tijden achter de rug heeft. Een humeur booster van heb ik jou daar! Het is weer tijd om het leven te omarmen met ‘Our Little Secret’ waar de goesting van lovers bij het weerzien ervan afspat, z’n vrouw Heather zorgt voor de harmonie vocals. Met een vette sound krijgt de stad een flinke veeg uit de pan in ‘Sick of this Town’.

Dit album is een echte bandplaat, ‘The Arsonist’ had een mooi intiem liedje kunnen zijn (mooi voor als ‘ie solo speelt), maar wordt hier stevig met drums en gitaren aangekleed. Een nieuwe start met het ‘New Year’s Day’ waarin McDermott ons een spiegel voor houdt hoe een relatie op te frissen en terugkijkt op wat vooraf ging. Het prachtige ‘Meet Me Halfway’ verwoord mooi het zoeken naar de balans in de relatie waarin openhartigheid de regie voert.

‘The Outer Drive’ heeft een heerlijke sound en ritme. Een geweldige song voor in de auto en die nachtelijke rit, ontsnappen en samen de boel achterlaten in een tekstueel poëtische tocht. Verrassend hoe Michael dynamiek in z’n songs stopt en het reizen en een stevige dosis fantasie tot fraaie songs inspireert. ‘Marlowe’ en het verslavende ‘Dead By Dawn’, McDermott rijgt de ene naar de andere puik song aaneen met als rode draad de liefde en meer uit het leven te halen.

De titelsong ‘St. Paul’s Boulevard’ is een bijzonder oase op dit album, met de wat licht jazzy omlijsting, over de zogenaamde ‘lost souls stranded’, springt deze song eruit. In z’n songs is Michael er op uit om je mee op sleeptouw te willen nemen. Met het enthousiasme wat hij in ‘Pack the Car’ stopt, kun je gewoon niet anders dan instappen. Met 14 songs klokt dit album het uur voorbij en eindigt McDermott met een advies wat hem mooi samenvat: ‘Let’s Save All Our Money and go to Paris in the Spring. Verheug me er nu al op het moment dat deze storyteller z’n songs live toelicht, vooral over de song ‘St. Paul’s Boulevard’. Prachtmens die McDermott, zeker in combinatie met z’n soulmate Heather, die daar ongetwijfeld weer bij zal zijn.

(GJG 9 komma nog wat…and counting!)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan