Filters

Martyn Joseph – Songs For The Coming Home (Pipe Records)

Eind 2012 kwamen er te veel mooie albums tegelijk uit. Één daarvan was van Martyn Joseph, die mij aangenaam verraste met zijn 18e (!!) studioalbum. Martyn Joseph is een storyteller die je oren vangt met de muzikale omlijsting van zijn prachtige songs. Die lijken zo uit een songbook van John Mayer of Bruce Springsteen te zijn weg gelopen.

Songs For The Coming Home verlegd grenzen

De opener is direct al een ware traktatie. “Crossing The Line,” een geweldige song die als een muzikaal prachtige zeiltocht letterlijk grenzen verlegd. Ik was direct verkocht want dit is echt heel mooi! Dan volgt “Beyond Us,” een song die gewoon naast Passenger in de mega top 50 thuis hoort, wat een lekkere catchy song waarin de moraal van vandaag een ongenadig hard schop onder z’n achterste krijgt met de muzikale echo van Cat Stevens.
De levenservaring van deze 50 plusser wordt gedeeld in fraaie songs als “Let Yourself” (mooie cello!) en “Falling From Grace” (met Lanois achtige sfeer). Martyn Joseph kan goed verwoorden dat het okay is om als mens gewoon jezelf te zijn en te verdwalen in de hectiek van het heden. Hij daagt je uit om naar je ware ik op zoek te gaan…en weer thuis te komen…zie hier de rode draad voor “Songs Of The Coming Home.”

Martyn Joseph is een rasechte verhalenverteller

De song “Clara” is een mooi staaltje storytelling, een wel heel bijzonder verhaal waarin een melodie uiteindelijk iemands leven redt. De song “Archive,” het laatste nummer op de cd, is fenomenaal mooi. Dit hoor je niet vaak, zo’n prachtige ingetogen hunkering naar echte emotie, brok in de keel. Zou ook niet misstaan op de setlist van Bruce Springsteen of Egbert Meyers, als een song “he wished he wrote.“
In mei staat Martyn Joseph in cultureel café De Amer. Ik denk dat dat wel heel bijzonder gaat worden en reken maar dat het een coming home zal zijn voor de ware muziekliefhebber, mis het niet!

(GJG 9,2)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan