Filters

Letter to You - Bruce Springsteen ft. E Street Band

Toen een aantal weken geleden de nieuwe song van Bruce Springsteen werd gedropt, draaide ik die meteen 10 keer achtereen. ‘Letter To You’, want daar hebben we het over, is het resultaat van Bruce Springsteen en die magische koppeling aan die vriendenclub van The E Street Band. Puur kippenvel maakte zich wederom meester van me. Vorig jaar werd dit album in november in slechts vijf dagen opgenomen.

Hij begint met die mooie ballad ‘One Minute You’re Here’, echt vintage Springsteen. Gevolgd door een ferme adrenalinestoot van ‘Letter To You’. Het brede spectrum van die magische sound van The E Street Band tilt ons allen even uit de werkelijkheid van het nu.

Zo’n songs als ‘Burnin’ Train’,  daarvan kan ik wel in extase raken, zeker als we dit nog eens met een concert mogen meemaken. De band kijkt terug met het energieke  ‘Last Man Standing’ net als in ‘The Power Of Prayer’. Het is de muziek die jong houdt en de herinneringen - alsof het gisteren was -  springlevend.

Met ‘House Of A Thousand Guitars’ is er de hoop op korte termijn voor een betere tijd voor het Amerika van nu. Het muzikaal dreigende ‘Rainmaker’ is één van die statements die Bruce maakt over charlatans die momenteel de lakens (dreigen) uit te delen. Drie songs (qua tijd ook de drie langste songs op het album) werden zo’n 50 jaar geleden al geboren en zijn te herkennen aan de langere songtekst die me soms ook aan Bob Dylan kunnen doen denken. ‘If I Was The Priest’ is daar een gaaf voorbeeld van, tof nummer!

Als een locomotief dendert The E Street Band, met Bruce als machinist, over het spoor van ‘Ghost’. Je kan haast niet anders concluderen dat die mannen in die vijf machtige dagen ons als mensheid een portie high octane brandstof voorschotelen, die straks de wijzers van ons live enthousiasme flink in het rood laten schieten. Het voelt als thuiskomen, die song ‘Song For Orphans’. Zes minuten duiken we terug naar de vintage 70’s. Ik verbaas me over die muzikale eenheid van dit nummer van Bruce en z’n crew, die dit dus allemaal in korte tijd hebben gemaakt. Dat zegt wel iets over hun muzikale bagage.

‘I’ll See You In My Dreams’ is een prachtige song die je fraai op meer manieren kunt interpreteren. Old Friends & lost Friends… We’ll meet again. Wat bijzonder dat we getuige mogen zijn van één van de beste albums van Bruce & z’n E Street Band en wat gaaf zou het zijn dit nog één keer live te mogen zien. Weinig bands is het gegeven om zó oud te mogen worden en zó toe te slaan met een album waar de passie nog steeds ouderwets van afspat. Een mooiere brief dan deze konden we niet krijgen! (GJG 10,0)

Tekst: Gert Jan Gjaltema

 

 

 

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan