Filters

Jude Cole – Start the car (1992/Reprise records)

Jude Cole – Start the car

Jude Cole is een zanger die ik in 1990 ontdekte via een formidabele voorzet van collega Gerrie. Toen met het album ‘View from 3rd street’, het album voor ‘Start the car’. Die heb ik toen al helemaal kapot gedraaid, maar dit nieuwe album is wat mij betreft helemaal de bom! Een plaat dat barst van het muzikale toptalent (zoals Jef Porcaro/Sas Jordan/David Paich), allemaal in dienst van de geweldige singer/songwriter Jude Cole, met z’n hart op de tong, naast z’n  gitaar. Een album dat met z’n volwassen rocksound ook de grenzen van de rootsmuziek verkent.

Momenteel herken ik weer die muur waarop ook deze zanger botst, “… so tired of the pressure, tired of the pace…wanna grab you baby, and get out of this place’ uit de titelsong ‘Start the car’. Dat strijdbare vertaalt zich in songs over de harmonie in het leven en relaties en de strijd die dit soms kost.  Songs als ‘Just another night’ en ‘Open road’ spreken duidelijke taal verpakt in geweldige songs.

Dit album is voor dromers, mensen die het zat zijn de speelbal te zijn van bazen, budget en mensen met zogenaamde visies maar verder geen greintje menselijk gevoel. Een song waar ik nog steeds kippenvel van krijg is ‘Tell the truth’, waarin de zanger van z’n vriendin duidelijkheid wil over z’n relatie. Een dijk van een song, top 10 aller tijden werk!

Jude Cole heeft de gave om je gevoel bij de lurven te pakken en je mee te nemen in zijn belevingswereld. Aan de hand van songs als ‘A place in the line’ of ‘Right there now’ laat hij je bovendien als een vriend en gids van het leven, herkenbare knelpunten en valkuilen zien. Luister ook eens naar het schitterende rootsy  ‘First your money (then your clothes) of het niet te stuiten ‘It comes around’.  Dan weet je het, Jude Cole, een man met het hart van Springsteen en de muzikaliteit van John Mayer. Voor mij een muzikale vriend voor het leven! (GJ 10,0)

[video://www.youtube.com/embed/q2KPsBKvi8I]

Gert Jan Gjaltema ©

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan