Filters

John Prine - Tree Of Forgiveness

Hij heeft nooit de meeste albums of concertkaartjes verkocht, en hij heeft zeker niet de meeste Spotify-streams of social media-volgers. Toch zit John Prine al zo’n 50 jaar in het vak. Om de impact van deze Amerikaanse singer-songwriter te duiden moet je het vooral zoeken bij zijn collega's. Kris Kristofferson ontdekte hem. Bob Dylan leerde zijn liedjes voordat zijn eerste album uitkwam. Johnny Cash noemde hem een van zijn favoriete songwriters. Townes Van Zandt, Guy Clark en Steve Goodman hebben met hem gespeeld. Roger Waters leende een van zijn melodieën voor The Final Cut. Bruce Springsteen, Tom Petty en Bonnie Raitt speelden covers van hem. En een lange lijst van jongere singer-songwriters zijn fan van hem: Jason Isbell, Miranda Lambert, Sturgill Simpson, Kacey Musgraves en Conor Oberst, om er maar een aantal te noemen.

John Prine z’n nieuwe album heet The Tree Of Forgiveness en dit is voor het eerst sinds Fair & Square uit 2005 dat John Prine nieuw werk uitbrengt. Hij toont aan dat hij zijn kenmerkende stijl van liedjes schrijven zeker nog niet verleerd is. John Prine heeft het vermogen om de meest complexe verhalen te verwoorden in de meest simpele liedjes, zie bijvoorbeeld het grappige en prachtige ‘Sabu Visits The Twin Cities Alone’ van het album Bruised Orange. Ook op dit album staan weer een aantal van dat soort nummers. Liedjes vol met humor zoals: ‘Egg & Daughter Nite’, ‘Lonesome Friends Of Science’ en When I Get To Heaven’, Maar ook prachtige poëtische nummers zoals: ‘Summer’s End’, ‘Caravan Of Fools’,‘No Ordinary Blue’ en het samen met Phil Spector geschreven nummer ‘God Only Knows’.

Mijn favoriete nummer is toch wel ‘Boundless Love’ met daarin de zin: “Sometimes my old heart is like a washing machine / It bounces around ‘til my soul comes clean”. In deze zin zit alles wat John Prine zo’n geweldige songwriter maakt en het vat de essentie van dit nieuwe album. Grappig maar ontroerend, alledaags maar poëtisch, het lijkt uit de losse pols, maar het is zo doordacht geschreven.

The Tree Of Forgiveness komt vrijdag 13 april uit en 10 augustus speelt John Prine in Paradiso.

afbeelding van Robin
Robin