Filters

Hilde Vos – Home (Neo Music)

Hilde Vos heeft er de vaart goed in zitten. In de afgelopen maanden nam ze haar nieuwe album op samen met haar band in de Neo Music studio in Bovensmilde. Want zo gaat dat momenteel, op het platte land van Drenthe bloeit een mooi country-scene. Net als op haar fraaie vorige album, kiest Hilde voor een pure en traditionele benadering van de country muziek.

Ze bracht, samen met soul-mate Fokke de Jong, trots zelf het album langs. Zoals jullie vast weten, heb ik er bewondering voor als iemand zelf toffe songs weet te schrijven. Hilde doet dat dan ook nog eens voor haar collega’s. Hoe country wil je het hebben met de eerste song ‘Home’? Zonder thuis, zonder geliefde en zonder doel, verkeert de liefde hier in zwaar weer. Mooie soulvolle stemmen geven deze song een verrassende twist en maken er daarmee een voltreffer van.

In ‘All These Years’, pure muzikale onthaasting, is het lekker mijmeren over de jeugdjaren en een ode aan haar hometown. Leuk al die jeugdfoto’s van Hilde en haar broer op de achtergrond van de songteksten. Dolly Parton is de inspiratie voor ‘What Would Dolly Do’. Een speurtocht in aan een donkere hoek in een platenzaak levert een lp op met een stralende Dolly Parton op de cover… en de levenswijsheid “If you want the rainbow, you gotta put up with the rain”.

The Last Thing On My Mind
De song ‘You’ is een fraaie groeier, een echte love-song die zomaar eens de top 2000 zou kunnen halen. Hier is die stem van Hilde is hiervoor gemaakt, het zingen van échtte country. Het klopt allemaal, de feel en die verrassende orkestrale begeleiding. Hier zegeviert de echte liefde in een knijter van song! Samen met Bennie Jolink zingt Hilde de Tom Paxton song ‘The Last Thing On My Mind’. Een lekkere uptempo song gemaakt met hoorbaar spelplezier en beide zingent in het Engels.

‘This is what you get’ gaat over het ontwaken en écht te durven leven en er te zijn. Een mooie instrumentale break met gitaar en een verrassende afslag in de song verderop maken dit tot een nummer dat live vast ook gaaf uitpakt. Moest wel een paar keer goed luisteren om te horen dat Hilde hier ‘When your heart is open’ in zingt . Fraai die bewerking van de Patty Griffin song ‘Wild Old Dog’ waar het echt genieten is van Hilde’s stem, luister ook goed naar de tekst.

Better Move It On Home
Veel songs hebben het thema van je zelf herpakken. In ‘Solid Ground’, een soort van “What would Dolly Parton do”-song maar dan geschreven door John & Nienke, horen we hoe Hilde het leergeld uit het verleden ombuigt naar een positief gevoel van nu. Samen met Fokke zit ze in de achtbaan van het geluk in het Kenny & Dolly-achtige ‘Better Move It On Home’. Een lekkere song met gitaren waarin de wegwijzers van de liefde allen dezelfde richting aangeven…juist ja….’home’!

Graag uw aandacht voor die gave song van ‘Gimme Your Love’. Als een slow-dance met de blues, zijn hier de geweldige zang en gitaar innig verstrengeld met de focus op elkaar terwijl drums en toetsen hoorbaar hun goedkeuring geven. Op het hele album horen we de backing vocals van John & Nieneke, die goed aanvoelen hoe je dat doet. Zo ook in die prachtige laatste song ‘Pieces Of Me’ wederom geschreven door Hilde en ik denk dat we rustig kunnen stellen dat Fokke hier de inspiratie voor is geweest.

De albumhoes geeft het al aan, Hilde voelt zich helemaal thuis op het prachtige Drentse platteland. Met hun album ‘Home’ hebben Hilde en haar band een echte home-run te pakken! Hiermee kun je rustig de theaters in maar ook de festivals. Hoe gaaf zou dat zijn als er hier in Drenthe een country festival wortel schiet, met nationaal en internationale inbreng?! Wellicht in combinatie met het festival in Grolloo. Laat Hilde dan maar het country gedeelte presenteren, samen met haar team is dat vast in goede handen, net als dit fijne album!

(GJG 9,3)

Ook leuk: vrijdag 16 december speelt Hilde Vos + band in de Amer.
En vrijdagavond 6 januari (19:15) is ze live bij ons Instore!

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan