Filters

Gregory Alan Isakov, Weatherman

Gregory Alan Isakov Weatherman
Het is alweer vier jaar geleden dat het prachtige “This empty northern hemisphere” voor de nodige opschudding zorgde. Destijds was het Tony Sanner’s enthousiasme (de helaas veels te vroeg overleden programmeur van de Slotplaats te Bakkeveen) die de beste man naar ons land haalde.

Tijdens de eerste beluistering van zijn nieuwe cd werd ik direct gegrepen door de muzikale betovering en compleet het album ingezogen. De cd’s vlogen al snel weer de winkel uit, want dat deel je natuurlijk met de eerste de beste muziekliefhebbers die zich soms niets vermoedend aan onze balie melden.
Wat ik op dit album van grote klasse vind is dat het zo’n fraaie sfeer weet neer te zetten. Gregory speelt veel instrumenten (o.a. piano, gitaar, banjo, pedal steel) en weet mede daardoor zo fijn die songs in z’n hoofd op cd te vertalen. Met een stem, die soms wat aan Paul Simon doet denken, brengt hij zijn prachtige intieme folky  luisterliedjes, net als iemand als Amos Lee dat ook zo goed kan. “Amsterdam”, de eerste song, is schitterend, je spitst onmiddellijk je oren! “Second chances” heeft een heerlijke cadans en prachtige tekst waarin verlangen zo mooi verwoord wordt.
Gregory reist veel en deelt z’n ervaringen in liedjes die qua tekst niet altijd direct te duiden zijn. Het maakt de liedjes soms ongrijpbaar als de rook van een sigaret, maar het gevoel van melancholie en hoop die ze oproepen is altijd weer herkenbaar. ‘Weatherman’ is de voorbode van een fraaie herfst dat menig muziekhart sneller zal doen slaan, een werkelijk prachtig album!! (GJG 9,5)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan