Filters

Edwin Jongedijk – Terugge (Eigen beheer)

Op de valreep van 2022 bracht Edwin zelf z’n nieuwe EP bij ons langs eind november. Het was daarna weken stevig buffelen met de topdrukte in de winkel die Sint en Kerst met zich meebrachten, vandaar dat deze recensie even op zich liet wachten.

Want een nieuwe Jongedijk, daar ruim ik graag wat tijd voor vrij. Edwin is een drukke baas met optredens met de Troebadoers (met Jan Henk de Groot en Alex Vissering),  Slow Movin’Outlaws en z’n nieuwe project Sunken Lands. Een man gezegend met een karaktervolle stem en muziek die door z’n aderen stroomt en via zang en gitaar naar buiten komt. Wat ik tof blijf vinden is de zang in het Gronings.

Vijf songs met waar hij met 7 muzikanten aan werkte. In ‘K Wil Ale Baaident’ begint met een de sfeer van U2’s ‘With Or Without You’ (mooie pedalsteel) en die mooie medaille van een vrouw met verschillende kanten die maar moeilijk te weerstaan is. In de song ‘In Vrije Vaal’ moet je soms even je best doen om te volgen wat Edwin zingt in deze song vol verlangen waarin je je hart voelt branden…of je vingers.

’T Was n Mooie Tied’, fraai muzikaal aangekleed met wat vage sfeer-echo’s van Garland Jeffreys ‘Matador’. Een fijne meeslepende song met repeterend thema ‘wie waren jong, roeg en gretig, zonder grenzen en spiet’. De band weet dit muzikaal briljant te slijpen, toffe song! Net als in ‘Astoe Hier Noast Mie Ligst’ dompelt de band de song in een warm americana bad. Een song die ook akoestisch recht overeind blijft.

Uitsmijter is het lekker rockende ‘Suker Is Gain Medesien’, waarin de onstuimige liefde beide met lege handen achter lijkt te laten. Hoe tof zou het zijn om aan het eind van deze song een zangeres de andere kant van deze medaille te laten bezingen?!

Met 5 songs ben je natuurlijk er zo doorheen, ze vormen een eenheid die blijkbaar niet passen bij een aantal andere songs van Edwin, dus wie weet volgt er gauw een nieuwe EP met die songs. Met misschien wel een verbindende song in de vorm van het vervolg op ‘Suker…’

Op www.edwinjongedijk.nl kun je zien waar en met wie deze Groninger muzikaal de degens kruist. Een instore bij ons is in de maak. (GJG 9,3)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan