Filters

Dead man’s town: a tribute to Born in the USA (Lightning Rod Records)

Het mega succesvolle album ‘Born in the USA’ van Bruce Springsteen krijgt een geweldig muzikaal eerbetoon met ‘Dead man’s town: a tribute to Born in the USA ‘ .

Als Springsteen liefhebber heb ik al wat van dit soort albums in huis, maar doordat hier één album en niet de artiest de rode draad is, raakt deze me blijkbaar straight in the heart. Niet van deze wereld, zo schitterend mooi is de opener van Jason Isbell ‘Born in the USA’ met Amanda Shires op viool. Je weet werkelijk niet wat je hoort, zo haast buitenaards betoverend.
Dat dit album in een roots-uitvoering weet te bekoren, begint natuurlijk met de sterke basis van de oorspronkelijke songs. Maar dan moet je nog wel even durven daar je eigen draai aan te geven. Dat lukt iedereen wonderwel en levert fenomenale stukken muziek op. Joe Pug (vorig jaar verraste hij me nog op Take Root)  maakt een prachtige ingetogen versie van ‘Downbound train’. Low doet een dreigende en bezwerende versie van ‘I’m on fire’, verrassend. En dan Holly Williams met ‘No surrender’ , daar valt geen weerstand tegen te bieden, puur kippenvel deze zinderende, haast erotische versie, wat mooi man!!
Ryan Cullwell smacht zich door ‘Bobby Jean’, vol passie grijpt ie je bij de lurven. Trampled by Turtles zet een banjo en viool in als geheim wapen in ‘I’m going down’. ‘Glory days’ krijgt een bluesy en uitgeklede versie van Justin Townes Earle, alsof je bij hem op de veranda zit! Midden in de nacht belanden we bij Nicole Atkins met  ‘Dancing in the dark’, een zwoele synthesizer en piano zijn haar partners in een prachtige menage à trois, verrassend (past ongetwijfeld in de nieuwe Twin Peaks serie). ‘My hometown’  is ook al zo’n leuke verrassing. Een absolute must voor roots en Springsteen liefhebbers. Waarschuwing… als ik deze voor je opzet, ben je dus echt verloren, jaarlijstjes-werk!! (GJG 9,2)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan