Filters

Dave Grohl – Sound City (de DVD/Bluray)

Dave Grohl (bekend van the Foo Fighters en Nirvana) heeft een schitterende muziekdocumentaire gemaakt over de Sound City muziek studio in Californië. In het begin van de jaren 70 ontstaat op deze plek muzikale magie die ons het vakmanschap laat zien van rockmuziek met bezieling. Dit kwam mede door de bijzondere sound van het handgemaakte analoge Neve 8028 mengpaneel.

Prachtverhalen

Hier ontmoet bv. Mick Fleetwood de latere bandleden Lindsey Buckingham en Stevie Nicks door een bijzondere speling van het lot, prachtverhaal. Zij nemen daar o.a. “Rumours” op. Maar ook Neil Young, Dr. John, Dio, Foreigner, Tom Petty en vele andere maken de trip naar de Californische studio. Mede door de digitale techniek raakt de studio in de jaren 80 in verval.

Sound City is een mega succes

Als begin jaren 90 de toen nog onbekende Nirvana naar de studio gaat voor de opnames van “Nevermind” zijn de bandleden met stomheid geslagen hoe waanzinnig goed hun muziek op deze analoge Neve mengtafel klinkt. Door het mega succes van de plaat beleeft de studio een geweldige tweede jeugd. Rage against the Machine, Tool, Black Crowes, RHC Peppers, Johhny Cash worden door producer Rick Rubin naar de studio gehaald om daar hun nieuwe platen op te nemen.

Legendarische mengtafel

Dave haalt de verhalen op en toont zich een geweldige gastheer en laat een ieder z’n verhaal doen. Als de studio moet sluiten koopt hij in 2011 de legendarische mengtafel op en nodigt hij collega’s uit op met diezelfde apparatuur weer muziek te maken (daarover meer in deel 2, volgende week).
Prachtig mooi om te zien, hoe het geheim van de muziek hier een tipje van de magische sluier optilt. Bijna 2 uur ervaar je de passie van Dave Grohl voor dit bijzondere hoofdstuk uit de rock muziek, een echte must-see dus!

(GJG 9,5)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan