Filters

Bryan Adams – Into the fire (A&M Records)

In 1987, ik werkte nog maar net op cd-afdeling, kwam van Bryan Adams de opvolger van het megasucces ‘Reckless’ uit. Ik hoorde Jan nog met Gerrie erover praten, dat ie qua verkoop wat tegenviel. In diezelfde tijd zat ik ook op een jeugdclub in Beilen (Ora et labora) en croste ik op m’n brommer elke donderdag op en neer hier naar toe. Dat deed ik met een cassettebandje met daarop nummers van Richard Marx en deze plaat van Bryan Adams. Ik draaide dit bandje grijs. De combinatie van onvervalste rock ‘n roll songs gecombineerd met serieuzer werk vond en vind ik nog steeds te gek.

De eerste single ‘Heat of the night’ was een schot in de roos. Samen met Jim Vallence schreef Bryan de songs en z’n maten Keith Scott, Mickey Curry en Dave Taylor zorgden voor de muzikale chemie.  Het was niet de bedoeling om er een Reckless part II van te maken, aldus Bryan en dat is nou precies het fijne van deze plaat.
De titeltrack ‘Into the fire’ geeft mooi de crossroads weer waar Bryan zich op bevond. De song ‘Native son’ (over het verjagen van de indianen) is prachtig van opbouw en was met z’n 6 minuten niet geschikt als single maar wel een dijk van een album track. Net als het magistrale ‘Remembrance day (when guns will be silent) wat een tv-serie als ‘Band of Brothers’ in één song vangt. Of ‘Home again’, ze laten een volwassen songwriterkant horen van Bryan. Natuurlijk zijn er die onweerstaanbare rockers als ‘Victim of love’, ‘Hearts on fire’, ‘Only the strong survive’ en ‘Another day’ die nog steeds kakelvers klinken. Na dit album volgde de kraker ‘Waking up the neighbours’, toch stel ik voor om die buren met het ‘Into the fire’ album wakker te maken, een onvervalste 5-sterrenplaat!! (GJG)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan