Filters

Bruce Springsteen – High hopes

Wat een droombegin van het nieuwe jaar, een nieuw album genaamd High hopes (Columbia) van Bruce Springsteen & the E Street Band en … Tom Morello! Er was al veel om te doen, Bruce had wat oude songs afgestoft en het zou niet echt nieuw zijn. Nou wie dat gelooft, komt bedrogen uit. De songs zijn inderdaad deels bekend als live-opnames, out-takes (o.a. van the Rising) of verrassende covers. Maar als er één band is, die dit tot een magische eenheid weet te smeden, is het the E Street Band wel!
Tom Morello (bekend als gitarist van Rage against the machine) is op dit album de verrassende en geweldige sparringpartner van the Boss, zonder the E Street Band te kort te doen. En potjandorie, er staan zelfs een handvol potentiële hits op. Man, hoe de mannen hier met de werkelijk fenomenale uitvoering van ‘The ghost of Tom Joad’ een regelrechte aanval doen op de top 5 van de top 2000 voor dit jaar, tart werkelijk alle grenzen!
Dan ‘Frankie fell in love’, dat is een fijn feestje dat barst van de hit-potentie. Verrassend ritmisch is ‘Harry’s place’ net als de titelsong ‘High hopes’. ‘The Wall’ is een schitterende ballad (één van z’n beste) die mij echt bij de strot grijpt, lees de tekst maar eens… want dat kan Bruce toch als geen ander, echt heel mooi… Vervolgens de Ierse vibe op ‘This is your sword’, het gedreven ‘41 Shots’, het  ingetogen ‘Down in the hole’ (I’m on fire, part 2?); we krijgen een uitdagende maar toch typisch Springsteen-cd met een gevoel dat als een warme jas voelt en ons laat gloeien met hoop.
De ruimte is hier beperkt om verder erop in te gaan, maar dit album is echt je buddy voor dit jaar (en tijdelijk ook nog incl. een live dvd met het album ’Born in the USA’ helemaal integraal)! Kortom, magistraal!!! (GJG 9,9)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan