Filters

Bram Vermeulen – Best of 3-cd

Onlangs mocht ik even aanschuiven in het Top 2000 Café. Man wat was het er gezellig, allemaal muziekliefhebbers die dan door Don Leon Blokhuis bijgespijkerd worden met leuke weetjes. Dagelijks is er dan iemand, meestal een bekende Nederlander, die een artiest in het zonnetje zet. Nu dus een Smildeger. Want welk onrecht heeft deze lijst nu weer getroffen…op slechts 1172 staat ‘Wedstrijd’ van Bram Vermeulen (en hij zakt ook nog flink). Het is toch werkelijk niet te geloven dat die man zo laag staat in deze lijst der lijsten. Wat een cultuurbarbaren!! Deze man hoort gewoon in de top 10 te staan.

Paul de Leeuw heeft een hit gescoord met ‘De Steen’, maar de originele versie van Bram is gewoon niet te evenaren. Deze man wist als geen ander het leven door een bril van humor, zelfspot en ontroering te vangen. Hoog gewaardeerd bij onze Belgische taalvrienden. Hij kende hoogtijdagen met Freek de Jonge in Neerlands Hoop, maar wist mij solo nog meer te imponeren. De muzikale begeleiding van zijn liedjes weet me nog steeds te verrassen. De dood, relaties, menselijk falen, de liefde en jeugdherinneringen worden in puntige en gevatte songs onvergetelijk neergezet.
Luister naar het heerlijke ‘Onzin’, het deprimerende ‘Rode wijn’, het onstuimige ’Jongenshart’, het tijdloze van ‘De steen’ en het ontroerende ‘Pauline’. Bijna 60 songs die ruimschoots de tand des tijds doorstaan. Graag zou ik iemand als Tom Waits uitdagen z’n tanden eens in deze songs te zetten. Matthijs, Leo en het publiek hingen allemaal aan m’n lippen na m’n vurige relaas. Ineens schudde Trinette (al jaren een echte liefhebber) me wakker uit m’n dagdroom. Samen zongen we hartstochtelijk…’Deel mij maar bij de onzin, in’. Dus mensen, als ik aan mag schuiven, weet u wat er staat te gebeuren!! Omarm dus Bram Vermeulen, dit is echt het ultieme overzicht (en nog voor een mooie prijs ook!!). (GJG 10,0)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan