Filters

Bobby Long – Ode to thinking (Compass)

Zoals jullie allen weten, hebben we sinds vorig jaar een enthousiast bemanningslid erbij gekregen op de cd-afdeling, Robin Ploegstra. Vorig jaar wist hij menig nietsvermoedende muziekliefhebber te verrassen met Bobby Long’s vorige twee albums. En nu tipte hij ons dat de nieuwe in aantocht was op 7 augustus… Nu kon ik hem op mijn beurt weer verrassen met dit nieuwe album, door die al op 9 juli binnen te halen…haha (29 jaar connecties doen soms wonderen).

En binnen twee dagen was het zelfs de nieuwe nummer 1 in onze albumlijst!!! Want Robin is niet te houden in z’n enthousiasme voor dit album. Bobby Long heeft een mooie markante stem (ergens tussen Terence Trent D’Arby en A.J. Croce) die opvalt. Op dit derde album is z’n focus wat meer verschoven naar persoonlijke zaken.
’Cold hearted lover of mine’ hakt er flink in. Kan er nog niet m’n vinger op leggen maar de blues sijpelt hier tussen de muziek en tekst door, volgens mij een regelrechte klassieker in wording. Toch is het geen standaard blues-song. Bobby weet een mooie brug te slaan tussen traditionele rootsmuziek aan de ene kant en de moderne singer-songwriters als Ben Howard.
Hij had meer tijd en rust om de songs op te nemen omdat hij ze solo al vaak live gespeeld had. De song ‘Kill someone’ was één van de eerste songs die mij direct bij de lurven had. De tekst is niet direct en laat je verbeelding het speurwerk doen en de gejaagde harmonica doet de rest. Mooi soul-full dat ‘Something blue, something borrowed’, puur met mooi gitaarwerk.  Kippenvel in het schitterende ‘The dark won’t get darker’, het wachten is op een art-film die deze song als trailer gaat gebruiken, zeer fraai.
Je kunt echt merken dat Bobby een volwassen man aan het worden is, hoe hij de sfeer neerzet in een song als ‘The song the kids sing’. Volg de tekst maar eens op een werkelijk prachtige, beetje melancholische, melodie. Met deze tip van de sluier laat ik je graag achter met dit album, voor mij een groeibriljant hard op weg naar de top 5 van het jaar. Petje af Robin, voor je mooie en originele muzieksmaak! (GJG 9,7)
Albumtracks:
1.Ode to thinking
2.Cold hearted lover of mine
3.I’m not going out tonight
4.Treat me like a stranger
5.Kill someone
6.Something blue, something borrowed
7.Hideaway
8.The dark won’t get darker
9.The song the kids sing
10.1985
11.That little place

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan