Filters

Beth Hart & Joe Bonamassa – Black coffee

Voor de derde keer op rij delen Beth Hart en Joe Bonamassa de studio om muzikaal de degens te kruisen, met een bak zwarte koffie. Die mooie, rauwe, robuuste stem tegenover de gitaar van de blues-rock geweldenaar, Bonamassa. Dit jaar één van de grote namen op het Holland International Blues Festival op zaterdag 9 juni. Ze nemen een soulvolle duik in 10 songs die we kennen van o.a. Etta James, Ray Charles, Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Lucinda Williams, om maar eens wat namen te noemen.
 
Het begint ouderwets lekker met het robuust stampende ‘Give it everything you got’ waar blazers en een blik gospelstemmen (o.a. Mahalia Barnes) de boel op smaak brengen. Diezelfde blazers en Bonamassa’s gitaarspel krijgen vervolgens volop de ruimte. En Beth Hart doet wat zij goed kan...stralen met die strot van haar! Het gas gaat wat terug op ‘Damn your eyes’(bekend van Etta James), waarop het klassieke thema van voor de verkeerde man vallen & ‘old habits die hard’ samen komen.
 
Op ‘Black coffee’ maakt niet alleen de koffie je wakker, de passie van Beth Hart’s zang spat je om de oren! Doseren doen ze ook  goed op dit album met het ingetogen gezongen ‘Lullaby of the leaves’, dat van Bonamassa een mooi en slepend gitaareinde krijgt. Typisch een nummer dat live nog wel wat langer door zal gaan. Dan volgt de uptempo jazzy uitvoering ‘Why don’t you do right’ van Peggy Lee uit 1936 die ik zelf ken van die onvergetelijke scene uit de film  ‘Who framed Roger Rabbit’.
 
Op de helft is daar dan ineens het opzwepende ‘Saved’, wat een lekker, vet nummer is dat zeg! Beth komt stevig op stoom met deze gospel-stomper en Joe geeft haar alle ruimte. Dit nummer moet zeker op de live-set, want dat wil je live zien! ‘Sitting on top of the world’ laat mooi de klasse van Bonamassa’s gitaarspel horen in combinatie met een undercover rol voor de piano. Wat Beth dan hier doet? Vlammen natuurlijk! Het klinkt alsof ze dit allemaal al sinds mensenheugenis doen, samen muziek maken. ‘Joy’ en ‘Soul on fire’(één van de hoogtepunten), ze zitten als gegoten.
 
Het moet een feestje zijn geweest dit in de studio samen te spelen want nergens krijg je het gevoel van ‘zie mij toch eens lekker gaan’. Het is puur, naturel en verdomde lekker! Petje af voor Bonamassa, je bent een hele grote als je je zo dienstbaar opstelt voor het eindresultaat! En dat is, zoals het laatste nummer in één woord samenvat, ‘Addicted’!  Of Beth Hart nog als verrassing samen met Joe op het podium in Grolloo opduikt? Daar kunnen we de komende maanden nog lekker over bakkeleien. (Dan graag wel nog even een bliksembezoek aan onze muziekafdeling!
Let op, wij hebben de speciale limited edition box met veel extra's !!) GJG (9,0)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan