Filters

Because of you - Tangarine (Excelsior/V2)

Tangarine - Because of you 

Kunnen de mannen van Tangarine ons nog verrassen? We weten inmiddels hoe die twee samensmeltende stemmen klinken en wat we verwachten kunnen op dat gebied. Het leven gaat echter niet altijd volgens de routeplanner, dat ondervonden ook de mannen van Tangarine. Arnout belande in een scheiding en Sander werd vader. Dat leverde voor hun beide een andere insteek van de songs op en veranderde hun manier van werken. Wat hetzelfde bleef was de opnameplek, de studio in Tuscan Arizona in de U.S.A.!!  Daar bleek dat al die gebeurtenissen als mest voor het creatieve proces dienden.

Ze weten me aangenaam te verrassen, dat begint al met het prachtige artwork van de albumcover. Heerlijk die eerste single ‘Lemonade sky’ waarin heerlijk met sound en muzikale accenten gestoeid wordt. Ik vind het een prachtig saluut aan Tom Petty met die onweerstaanbare bas van Joey Burns (Calexico) en een elektrische gitaar. De handwijzer op het pad in de woestijn wijst richting hoop & dromen en inderdaad...het verleden is alleen nog te zien in de achteruitkijkspiegel. ‘Cracks’ begint vertrouwd maar verrast ook met elektrische gitaren en muzikale temperamentvolle muzikale dynamiek, gelijk de tred van een relatie in zwaar weer.

Mooi hoe Tangarine hier durft te experimenteren, wat blijft is die unieke samenzang. De Spaanse gitaar en trompetten geven ‘Nobody wants to be the one’ een zomerse bries. Het verdriet om de liefde krijgt hier lucht en reflectie.  Één van de fraaiste nummers vind ik het gevoelig gezongen ‘Ribbons’ dat met z’n mystieke sfeer als een nachtelijke vlucht aandoet. Met ‘No need to worry’ doorkruizen ze even het universum van Israel Nash. Met ‘Echoes’ lappen ze muzikaal alle Tangarine-regels aan hun laars en wordt met lef flink uit de bocht gescheurd en nemen ze onverwachtse afslagen.

‘Stranger’ stapt met z’n synthesizer een nieuwe dimensie binnen als een ruimteschip op weg de ruimte in, één van de vele verrassingen op dit album. In ‘Cold hearted road’ sluipt de koude je haast letterlijk op je akoestische nek qua sfeer. Dat een scheiding ook met lucht gebracht kan worden in een song hoor je mooi in het uptempo ‘I can let you go’. ‘Because of you’ is een verkoelende instrumentale regenbui in Arizona. Berusting en hunkering in de fraaie song ‘Shallow river’ dat muzikaal ook weer zo heerlijk tegen de sound van Israel Nash aan durft te schuren. Mooi dat inzicht van ‘Heartbreak’ en z’n muzikaal warme water. ‘Because of you’ is een geweldig album geworden, chapeau Arnout en Sander voor jullie en jullie muzikale team. Dus een volmondig ‘ja’...jullie weten te verrassen. Want als er één ding duidelijk is aan dit album is dat Tangarine in de muzikale bloei van hun leven verkeren!(GJG 10,0)

 

1.Lemonade sky

2.Cracks

3.Nobody wants to be the one

4.Ribbons

5.No need to worry

6.Echoes

 

7.Stranger

8.Cold hearted road

9.I can let you go

10. Because of you

11.Shallow river

12.Heartbreak

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan