Filters

Bard Edrington V - Two Days In Terlingua

Bard Edrington V – Two Days In Terlingua (LDM/Eigen Beheer)

Bard Edrington de vijfde, want daar staat die V voor, is één van de bandleden van the HOTH Brothers. Die band die me een paar maand terug aangenaam verraste met hun album ‘Tell Me How You Feel’ dat hij samen met Sarah Ferrell en Boris McCutcheon maakte. De kurk zat nog niet weer op de inspiratie fles want er stroomde alweer een volgend album van Bard uit de fles.

Bard leerde al op jonge leeftijd met z’n handen werken dat samen met ‘family values’ de blauwdruk van z’n leven vormde. Geen Insta maar vroeg opsta, geen Facebook maar Doc Watson live zien, geen Tik Tok maar wel landscaping, kort gezegd het landschap verfraaien. Dat betekent lekker buiten werken en de muziek door je gedachten laten stromen.

In een oude kerkje in Texas werd in twee dagen, samen met 5 andere muzikanten, dit meeslepende americana album opgenomen. ‘Ramblin’ Kind’ heeft het trage tempo dat bij de woestijn past, het gave vioolspel van Karina Wilson, de echo’s van Townes van Zandt en de dromen van een klaploper die zwierig zweven door deze song. ‘Property Lines’ grijpt je bij de lurven met z’n krachtig sferische en soms dreigende cadans en Bard gidst je door een machtig verhaal dat muzikaal ook nog eens groots en meeslepen is, geweldig! ‘Shut the Screen Door’…dat is nou zo’n song waar collega Robin als een blok voor valt met prachtige harmony vocals Zoe en Karina en een fraai pedal steel.

 

Soms is het even jammer dat de songteksten niet bijgesloten zitten voor het goed kunnen volgen van de teksten. ‘A New Day on the Farm’ valt op door het lekkere bas-spel en het lijkt wel of we muzikaal 50 jaar terug gaan in de tijd. En ‘Bard and the Bears’ op een kanotocht door een al jaren droog gevallen rivier. Beeldende muziek die vaart op de mooie verhalen van Bard en de als een woestijn-kameleon veranderende muziek die blijft verbazen met  z’n nieuwe kleuren, zoals het fraaie ‘Strange Balloon’.

Tuurlijk wordt er gefeest in het opzwepende ‘Ma Chérie’ waarin de viool de grenzen durft op te zoeken aan de hand van één van de vrouwenstemmen. En dan die song ‘Masterpiece of St. Mark’s Square’, die valt me elke keer weer op door z’n schijnbare eenvoud en prachtige melodie. Als het 11 uur ’s avonds rond het vuur is komt ineens dit vuurvliegje aangevlogen die je aandacht vangt, ‘Black Coal Lung’, een pakkend verhaal in een juweeltje.

De prachtige songs ‘Athena’s Gaze, Dog Tags 1942’ en ‘No Reason’ (zelf ontdekken !!) trekken het niveau van dit prachtige rootsplaat nog een tandje omhoog. Want wat weer een puntgaaf roots-album en wat tof dat Bard samen met Boris en Sarah als de HOTH Brothers volgend jaar naar ons land komen!! Deze muzikale woestijnratten zullen ongetwijfeld makkelijk wennen hier op de Drentse prairies in het noorden en ons finaal inpakken met hun toffe muziek. Chapeau Sandra & Luciano! (GJG 9,4)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan