Filters

AJ Croce – Twelve tales (Compass Records)

AJ Croce – Twelve tales
A.J. Croce is de zoon van Jim Croce, dat hoeft geen voordeel te zijn. Al jaren vliegt deze man onder de radars van menig muziekliefhebber en recensie door, maar nu is hij op heterdaad betrapt met het album Twelve tales, label Compass Records! Moet je maar niet van die mooie songs schrijven die je oren naar New Orleans doen drijven.

New Orleans

Dit achtste album is gewoon onweerstaanbaar muzikaal. New Orleans is  inderdaad alom aanwezig en dat voor een album opgenomen in Nashville, hoofdstad van de country. De cd begint een beetje dromerig maar bezwerend met een cursus zelfkennis ‘Right on time’. Voor zijn songs gaat AJ al lang niet meer voor het standaard bruin brood, tuurlijk de songs worden gevoed  met mans ervaringen.
Op ‘Twelve tales’ is het verrassend hoe soepel Croce zich muzikaal beweegt tussen de dromerige wereld enerzijds en het rauwe van de werkelijkheid anderzijds. Muzikaal houdt hij het subtiel maar wel spannend. Hoogtepunten en de dieptepunten van het leven gaan in één song hand in hand, zonder er een drama van te maken (‘Tarnished and shining’) . Niet somberen of eeuwig wachten, ‘Make it work’ is het devies en dan die muziek die daar zo lekker jazzy als een jacuzzi doorheen borrelt.

Lekkere pianomuziek

‘Call of love’ is lekkere pianomuziek, wat speelt die gast toch lekker, alsof hij er  zin in heeft…lust of toch piano? Die AJ lokt met die New Orleans vibes ongemerkt door een begrafenis (‘Easy money’) en een weekend vol drank met een heerlijke subtiele contrabas en gitaar (‘Momentary lapse..’). Zou dit iets met de producer Allen Toussaint te maken hebben?! En dan bewaart de beste man de lekkerste song voor het laatst ‘The time is up’.  Alsof hij de mooiste vrouw van de wereld heeft liefgehad, zo verwerkt hij dit hier muzikaal naar een climax toe, wat een geweldige bluesy song!! 
[video://www.youtube.com/embed/5VZZsjQ0ZQA]
(GJG 8,6)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan