Filters

Adele – 25 (XL)

Afgelopen weekend waren we op de cd-afdeling getuige van iets sensationeels. Nog nooit eerder vlogen er zoveel cd’s in twee dagen de deur uit!! Wat er aan de hand was? Adele…who else?!! Gelukkig waren we er goed op voorbereid, met voor ons de grootste bestelling ooit. Natuurlijk gaf die geweldige eerste single ‘Hello’ iedereen volop vertrouwen en is die inmiddels (in recordtempo) de hit van het jaar. Maar hier is toch duidelijk meer aan de hand. In alle rust heeft ze aan ‘25’ gewerkt en heeft ze ‘21’achter zich gelaten, een album dat de muziekindustrie finaal op z’n kop zette. Adele is denk ik momenteel de enige artiest die het voor elkaar krijgt muziekliefhebbers van zoveel verschillende genres aan zich te binden, in alle leeftijden.

 

Heerlijk dat tweede nummer ‘Send my love’(we both know we ain’t kids no more), daar kunnen je benen maar één ding op doen en dat is bewegen. Ze schreef het met de hit-man Max Martin, wat een hit is dit!! Stoeien met het ritme in ‘I miss you’. Dan volgt die prachtige ballad ‘When we were young’, wat een klasbak. Ze schreef hem met krullenbol Tobias Jesso Jr., een soort van jonge Elton John. In de songs is de begeleiding helemaal af, precies goed en dat vind ik echt vet knap.

Samen met Ryan Tedder van OneRepublic werkt ze aan het wondermiddel tegen een gebroken hart…’Remedy’. Ook zo’n mooie song. En als je gek bent op iemand…en dat nog niet kenbaar gemaakt heb…is ‘Water under the bridge’ jouw song. Dit is pure verleiding, die aanspoort tot actie, muzikaal een geweldige song! ‘Love in the dark’ danst als een film je boxen uit, Emeli Sandé zou er een moord voor doen. ‘Million years ago’, wat een mooie ingetogen en pure song is dit, echt tijdloos zo mooi. Over twijfels en het missen van dingen die als zand door je handen glippen. ‘All I ask’ is ook wel heftig, de samenwerking met Bruno Mars is een emotioneel afscheid waar geen zakdoek tegen opgewassen is. Gelukkig laat ‘Sweetest devotion’ over de verwondering van ‘the right kind of madness’ (een song horen die zo van Duffy had kunnen zijn) de andere kant van de liefde  weer horen.

Net als ‘21’ is ‘25’ divers en zal iedereen er een mening over hebben. Adele, daar is er maar één van, laten we er vooral van genieten. Ik zeg… op naar ‘29’ !! (GJG 10,0)

afbeelding van Gert Jan
Gert Jan